Farsz:
60 dag fileta z kurczaka
1/2 kapusty pekińskiej
1 cebula
25 dag pieczarek
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 papryka czerwona
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szkl mleka
3 żółtka
6 dag margaryny
Dodatkowo:przyprawa do mięsa,olej do smażenia ok 2 l
Pierożki drożdżowe z nadzieniem Gyros
1. Zaczynamy od farszu:Mięso drobno kroimy w kostkę,przyprawiamy i smażymy na oleju-2-3 łyżki.Pieczarki i cebule drobno kroimy i również podsmażamy.
2. Paprykę kroimy w kosteczkę a kapustę w paseczki.
3. Na dużej patelni łączymy wszystkie składniki i dusimy ok 5 min,odstawiamy aby ostygło.
4. Ciasto:Do ciepłego mleka dajemy margarynę,drożdże,mieszamy.Do mąki dajemy żółtka,wymieszane w mleku składniki i zagniatamy ciasto.Odstawiamy na 20-30min.
5. Zanim zaczniemy kleić pierogi na głębokiej patelni rozgrzewamy olej jak na pączki.
6. Wykładamy na stolnicę ok 1/2 ciasta i wałkujemy na grubość 3 mm,wykrawamy DUŻE krążki ,12-13 cm średnicy każdy.
7. Krążki nadziewamy farszem i dokładnie zlepiamy,zakręcamy brzegi aby pieróg podczas smażenia nie pękł.
8. Pierogi smażymy jak pączki na złoty kolor,wyciągamy na ręcznik papierowy aby wchłonął sie nadmiar tłuszczu.
9. Podajemy polane keczupem,sosem czosnkowym,co kto lubi lub z dowolną surówką.
Porady
Bardzo smaczne są również na drugi dzień,odgrzewane w piekarniku czy mikrofali. Bywa,że zostaje mi farszu,więc robię krokiety,też smaczne.