PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Pierożki drożdżowe z nadzieniem Gyros

Znalezione obrazy dla zapytania pierożki gyros

Składniki

Farsz:
60 dag fileta z kurczaka
1/2 kapusty pekińskiej
1 cebula
25 dag pieczarek
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 papryka czerwona
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szkl mleka
3 żółtka
6 dag margaryny

Dodatkowo:przyprawa do mięsa,olej do smażenia ok 2 l

 

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki drożdżowe z nadzieniem Gyros

1. Zaczynamy od farszu:Mięso drobno kroimy w kostkę,przyprawiamy i smażymy na oleju-2-3 łyżki.Pieczarki i cebule drobno kroimy i również podsmażamy.

2. Paprykę kroimy w kosteczkę a kapustę w paseczki.

3. Na dużej patelni łączymy wszystkie składniki i dusimy ok 5 min,odstawiamy aby ostygło.

4. Ciasto:Do ciepłego mleka dajemy margarynę,drożdże,mieszamy.Do mąki dajemy żółtka,wymieszane w mleku składniki i zagniatamy ciasto.Odstawiamy na 20-30min.

5. Zanim zaczniemy kleić pierogi na głębokiej patelni rozgrzewamy olej jak na pączki.

6. Wykładamy na stolnicę ok 1/2 ciasta i wałkujemy na grubość 3 mm,wykrawamy DUŻE krążki ,12-13 cm średnicy każdy.

7. Krążki nadziewamy farszem i dokładnie zlepiamy,zakręcamy brzegi aby pieróg podczas smażenia nie pękł.

8. Pierogi smażymy jak pączki na złoty kolor,wyciągamy na ręcznik papierowy aby wchłonął sie nadmiar tłuszczu.

9. Podajemy polane keczupem,sosem czosnkowym,co kto lubi lub z dowolną surówką.

Porady

Bardzo smaczne są również na drugi dzień,odgrzewane w piekarniku czy mikrofali. Bywa,że zostaje mi farszu,więc robię krokiety,też smaczne.

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Znalezione obrazy dla zapytania kurczak z płatkami kukurydzianymi

Składniki

2 - 4 porcje
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki oliwy extra lub roztopionego masła

Przygotowanie

  • Filety pokroić na ok. 2,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
  • Płatki pokruszyć lub przez chwilę miksować w melakserze lub rozdrabniaczu.
  • W misce zmiksować na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Filety włożyć do masy i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyjmować po kawałku mięsa z ciasta i obtaczać w płatkach, układać na blaszce do pieczenia. Posypać solą i skropić oliwą lub roztopionym masłem (za pomocą pojemnika z wąską końcówką lub posmarować pędzelkiem). Piec przez 15 minut.

Propozycja podania

  • sos czosnkowy: 200 g gęstej śmietany 12% + 2 łyżki majonezu + sól i pieprz + 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • lub sos paprykowy: jak wyżej ale zamiast czosnku - 1 łyżeczka papryki w proszku + 1 łyżka ketchupu
  • surówka colesław


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl