Jajka faszerowane awokado

Organizujesz przyjęcie bądź przyrządzasz potrawy na stół świąteczny i brakuje Ci pomysłów? Mam dla Ciebie przepis na jajka w oryginalnej odsłonie. Proponuję Ci kolorowe i wiosenne jajka faszerowane awokado, które nadają się na śniadanie i przekąskę.
Składniki
80 g dojrzałego awokado
3 jaja kurze
sok z połowy limonki lub cytryny
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
10 g oliwy z oliwek
40 g pomidorków koktajlowych
szczypiorek lub kolendra
Sposób przygotowania przepisu:
- 1. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy w zimnej wodzie do ostudzenia
2. Obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy widelcem w miseczce
3. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny i dodajemy do żółtek
4. Następnie dodajemy starty czosnek, posiekaną papryczkę chili, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem
5. Pomidorki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy
6. Białka wypełniamy farszem, następnie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną papryczką chilli
Rolmopsy - koreczki śledziowe

Zawijane filety śledziowe z cebulką, ogórkiem kiszonym, marchewką, podane z dipem chrzanowo -koperkowym.
Składniki
3 filetów śledziowych,
średniej wielkości ogórek kiszony,
kawałek cebuli,
ok 6 cm kawałek ugotowanej marchewki,
kolorowy pieprz
3 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżeczka ostrego chrzanu (ze słoiczka),
2 łyżki posiekanego koperku.
Sposób przygotowania przepisu:
1. Filety należy wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie.
Ogórka i marchewkę kroimy w słupki, cebulę w piórka.
Układamy na filetach śledziowych.
Zwijamy w roladkę, przekłuwamy w dwóch miejscach wykałaczką, aby się dobrze trzymały, kroimy na pół.
Jogurt mieszamy z chrzanem i koperkiem. Przekładamy do małej miseczki.
Przed podaniem posypujemy śledzie świeżo mielonym kolorowym pieprzem.