PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Zupa krem ze świeżych pomidorów

z bazylią i mozzarellą

Znalezione obrazy dla zapytania zupa krem z pomidorów

Składniki

  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 5 większych pomidorów
  • 700 ml bulionu (jarzynowego lub drobiowego)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz oraz 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pęczek bazylii
  • 50 ml śmietanki kremowej 30% lub 18% (do zup i sosów)
  • opcjonalnie: około 1/2 papryczki chili

Przygotowanie

  • W garnku rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przepołowione ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli, przez około 5 minut. Dodać papryczkę chili jeśli jej używamy oraz obrane i pokrojone na cienkie plasterki marchewki i pietruszkę. Smażyć przez 5 minut co chwilę mieszając.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów pokroić w kosteczkę, sok zachować. Pomidory i sok dodać do garnka z warzywami. Smażyć przez 1 minutę.
  • Wlać gorący bulion, zagotować na większym ogniu, następnie doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Gotować przez około 13 - 15 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować w blenderze dodając liście bazylii (część zostawić do podania), przelać z powrotem do garnka.
  • Do miseczki wlać śmietankę i stopniowo wlewać kilka łyżek zupy mieszając, przelać wszystko do garnka i wymieszać. Zupę podgrzać przed podaniem.

Propozycja podania

Zupę podawać w niezbyt głębokich talerzach z kawałkiem mozzarelli pośrodku (użyłam mozzarelli di buffala) lub startym serem, posypać listkami bazylii. Opcjonalnie może być też pieczywo, np. bagietka czosnkowa.

 

 

 

Pikantna zupa z dyni z grzankami

Pikantna zupa z dyni z grzankami

 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Przepis na zupę z dyni podawaną z czosnkowymi grzankami to mój pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni.

Składniki

  • 60 dag dyni

  • 1 duża cebula

  • 1 kostka bulionowa

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka masła

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:


  • Połowę dyni kroimy i rozgotowujemy, a następnie miksujemy i mieszamy z 1 l bulionu w kostce.

  • Drugą połowę dyni kroimy w kostkę i mocno podsmażamy na rumiano na oliwie. Dodajemy do zmiksowanej dyni.

  • Cebulę kroimy w krążki i też bardzo mocno rumienimy, nawet lekko przypalamy. Dodajemy do zupy i całość podgrzewamy.

  • Dodajemy zmiażdżony czosnek, świeże liście tymianku, sól i pieprz. Na końcu dodajemy łyżkę masła.

  • Kromki bułki smarujemy masłem zmieszanym z czosnkiem i pieczemy w piekarniku. Zupę podajemy z przygotowanymi grzankami.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl