Zupę podawać w niezbyt głębokich talerzach z kawałkiem mozzarelli pośrodku (użyłam mozzarelli di buffala) lub startym serem, posypać listkami bazylii. Opcjonalnie może być też pieczywo, np. bagietka czosnkowa.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Przepis na zupę z dyni podawaną z czosnkowymi grzankami to mój pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni.
60 dag dyni
1 duża cebula
1 kostka bulionowa
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
pieprz
sól
Połowę dyni kroimy i rozgotowujemy, a następnie miksujemy i mieszamy z 1 l bulionu w kostce.
Drugą połowę dyni kroimy w kostkę i mocno podsmażamy na rumiano na oliwie. Dodajemy do zmiksowanej dyni.
Cebulę kroimy w krążki i też bardzo mocno rumienimy, nawet lekko przypalamy. Dodajemy do zupy i całość podgrzewamy.
Dodajemy zmiażdżony czosnek, świeże liście tymianku, sól i pieprz. Na końcu dodajemy łyżkę masła.
Kromki bułki smarujemy masłem zmieszanym z czosnkiem i pieczemy w piekarniku. Zupę podajemy z przygotowanymi grzankami.